Tehtaan hukkalämmöt hyötykäyttöön kassavirtapositiivisesti

Plastexille hankittiin energian uusiokäyttöjärjestelmä kokonaan ilman alkupääomaa. Järjestelmä hoitaa tehtaan jäähdytys- ja lämmitystarpeet sekä lämmittää myös läheiset asuinkiinteistöt CO2-päästövapaasti.

plastex-mattividgren-calefa-katriparovuori.jpg

Hyvä tuli. Plastexin Matti Vidgren on tyytyväinen energian uusiokäyttöjärjestelmän toimitukseen ja toteutukseen. Calefan erikoisasiantuntija Katri Parovuori tuntee muovialan tarpeet.

Hukkalämmön uusiokäyttö lämmityksessä ja kylmän tuottaminen jäähdytykseen lämpöpumppujärjestelmällä on tehtaalle monesti hyvin kannattava investointi. Se pienentää energiakustannuksia ja CO2-päästöjä pysyvästi sekä maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Yrityksellä saattaa kuitenkin olla paljon muitakin investointitarpeita, jolloin järjestelmä voi olla järkevää hankkia kassavirtapositiivisesti leasing-rahoituksella. Muovituotteita valmistavalla Plastexin tehtaalla Lohjalla päädyttiin tähän ratkaisuun.

- Kiinteistöosakeyhtiö Plastexille kertaluontoinen investointi olisi ollut mittava hankinta. Teimme kassavirtalaskelmaa, jossa nykyisiä muuttuvia lämmityskuluja verrattiin järjestelmän hankintaan leasing-sopimuksella. Löydettiin hieno ja kokonaisvaltainen ratkaisumalli, jonka kautta pystyttiin viemään hanke maaliin, kiinteistöosakeyhtiön toimitusjohtaja Matti Vidgren kertoo.

Energiankierrätysjärjestelmä leasingilla 

Muovinvalmistuksesta syntyvät noin 25-asteiset hukkalämmöt jalostetaan lämpöpumpulla ja lämpö hyödynnetään tehdaskiinteistön sekä läheisten asuinrakennusten lämmityksessä. Sama lämpöpumppujärjestelmä tuottaa tuotannon tarvitseman jäähdytysenergian.

Energiankierrätys korvaa Plastexilla öljylämmityksen kokonaisuudessaan, jolloin CO2-päästöt putoavat 180 000 kiloa vuodessa. 

- Öljylämmityksestä kokonaan luopuminen oli meillä hankkeen yksiselitteinen päätavoite. Lämmitysjärjestelmä oli muutoinkin elinkaarensa loppupäässä, eli uuteen lämmitysmuotoon investointi olisi joka tapauksessa ollut edessä, Matti Vidgren toteaa.

Energiankierrätysjärjestelmästä maksetaan kiinteää kuukausivuokraa kuuden vuoden ajan. Energiahankkeelle Business Finlandin myöntämä 20 % suuruinen energiatuki maksettiin tehtaalle heti järjestelmän valmistuttua. Se kattaa leasing-kustannukset pitkäksi aikaa. 

Sopimuskauden jälkeen järjestelmä siirtyy kokonaisuudessaan Plastexin omistukseen, jolloin energiasäästöt tulevat täysimääräisesti tehtaan hyödyksi. 

- Kahdenkymmenen vuoden elinkaarilaskelma on osoittanut investoinnille 480 000 euron kokonaissäästön. Bonuksena tulee merkittävästi pienentynyt hiilijalanjälkemme, Matti Vidgren sanoo.

Kannattavasti hiilineutraaliksi

Calefan kokonaisratkaisuna toimittamassa energiankierrätysjärjestelmässä yhdistyvät päästötavoitteiden saavuttaminen, lyhyt takaisinmaksuaika, taloudellinen kannattavuus ja vaivattomuus. 

Calefan erikoisasiantuntija Katri Parovuori kiinnittää huomion energiasäästötoimien tehokkuuteen.

- Plastex toteuttaa päästötavoitteita konkreettisesti. Öljystä päästiin kokonaan eroon. Hiilijalanjäljen pieneneminen on valtavan hieno asia ja tukee kaikkia päästötavoitteita niin kiinteistöosakeyhtiön kuin Oy Plastex Ab:n puolella.

Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä on vaikutuksiltaan merkittävin yksittäinen toimenpide, mutta myös pienempiä hankkeita toteutetaan koko ajan. Led-valaistukseen siirtymä on meneillään ja tulevaisuudessa nähdään hyödynnettävän mahdollisesti myös aurinkoenergiaa.

- Menemme jatkuvasti ja systemaattisesti kohti vähäpäästöisempää tuotantoa ja kiinteistötoimintaa, hiilijalanjälkemme minimoiminen on meille keskeinen arvotekijä ja strateginen tavoite, Matti Vidgren sanoo.

Lataa AmbiHeat®-esite

Kirjoittanut Paula Harmaala 17.6.2021

Kommentit

Jätä kommentti

(Sähköpostiasi ei näytetä julkisesti.)Kiilto ja Lempäälän Lämpö aloittavat yhteisen energiaekosysteemin – päästöt leikkaantuvat merkittävästi

Kun toisella on ylijäämää, toisella sille voi olla käyttöä. Teollisen tuotantolaitoksen ja energiayhtiön jakamistalous pienentää…

Calefa Oy voitti Euroopan laajuisen DecarbIndustry-palkinnon

Näin hiilivapaa teollisuus toteutetaan kannattavasti Orionin Turun tehtaalla. Suomalaisyritys näyttää mallia maailmalle.

Lahteen tuleva lämpöpumppulaitos hyödyntää jäteveden lämpöä ja on maailman johtavaa teknologiaa

Voiko vessan vetäminen olla ympäristöteko? Siinä mielessä kyllä, että jatkossa Euroopan ympäristöpääkaupungissa jäteveden…

Uusi calefalainen esittelyssä

Calefassa kasvutahti on kova ja projektikanta erittäin vahva. Henkilöstöpuolta tullaan vahvistamaan. Uusimpana remmiin on…

Kingspanin tehdas lämpenee öljyn sijaan hukkalämmöllä

Lämmitysöljyn käytöstä luovutaan kokonaan, kun Paraisten Paroc Panel System -tehtaan lämmityksessä siirrytään hukkalämmön…

”Tämä on ollut merkittävin yksittäinen toimenpide” - Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamo saavutti hiilineutraalisuustavoitteen

Lämpöpumppujärjestelmä lämmittää jätevedenpuhdistamon kiinteistöt CO2-päästövapaasti jäteveden hukkalämmöllä.

Tehtaan hukkalämmöt hyötykäyttöön kassavirtapositiivisesti

Plastexille hankittiin energian uusiokäyttöjärjestelmä kokonaan ilman alkupääomaa. Järjestelmä hoitaa tehtaan jäähdytys- ja…

Toimintamme on nyt myös laatu- ja ympäristösertifioitu

Calefan toiminta on ollut alusta lähtien laatu- ja ympäristötietoista. Nyt se on myös saatu kirjoihin ja kansiin Bureau…

Lämpöpumppujärjestelmä tehostamaan voimalaitosta – "Tämä on meille merkittävä askel"

Lämpöpumppujärjestelmä jalostaa Iisalmessa voimalaitoksen aiemmin hyödyntämättömät hukkalämmöt kaukolämmöksi ja tuottaa kesällä…

Runosmäen asuinalue siirtyy edulliseen ja päästöttömään energiaan

Runosmäen Lämpö näyttää lämpöpumppuratkaisullaan mallia Suomelle ja koko maailmalle, miten hiilineutraaliin energiantuotantoon…